Бенефитите на Фолната киселина во вашиот ImmunUP

Што е фолна киселина?

Фолната киселина е синтетички, растворлив во вода витамин што се користи во додатоци и збогатена храна.

Тоа е вештачка верзија на фолати и витамин Б кој е природно присутен во многу видови храна. Вашето тело не може да направи фолати, па затоа мора да се добие преку внес на витамински додатоци.

Иако зборовите фолати и фолна киселина често се користат наизменично, овие витамини се разликуваат. Синтетизираната фолна киселина се разликува структурно од фолатот и има малку поинакви биолошки ефекти во организмот, но и двата придонесуваат за соодветно внесување на потребните витамини и минерали во организмот.

Фолатот се наоѓа во голем број на растителни и животински храни, вклучувајќи спанаќ, кељ, брокула, авокадо, агруми, јајца и говедски црн дроб.

Од друга страна, фолна киселина се додава во храна како брашно, житни култури за појадок и леб. Фолната киселина се продава и во концентрирана форма во додатоци во исхраната.

Фолатот е вклучен во голем број на витални метаболички процеси, а недостатокот на фолатот  доведува до низа негативни здравствени исходи, вклучувајќи мегалобластна анемија, зголемен ризик од срцеви заболувања и одредени карциноми и вродени дефекти кај доенчиња чии мајки имале недостаток на фолати.

За недостаток на фолати во организмот има повеќе причини, вклучувајќи:

Слаб внес на здрава храна,

Болести или операции што влијаат на апсорпцијата на фолати во дигестивниот систем, вклучувајќи целијачна болест, гастричен бајпас и синдром на кратко црево,

Ахлорхидрија или хипохлорхидрија (отсутна или ниска киселина во стомакот),

Лекови кои влијаат на апсорпцијата на фолати, вклучувајќи метотрексат и сулфасалазин,

Алкохолизам,

Бременост,

Хемолитична анемија,

Дијализа.

Многу земји низ Европа, вклучително и САД, консумираат големи количини  житни производи за  да се збогатат со фолна киселина и да ја намалат инциденцата на дефицит на фолати.

Ова е затоа што недостатокот на фолна киселина е нешто вообичаено, а на некои популации, вклучително и постари возрасни и бремени жени, им е тешко да го добијат препорачаниот внес на фолна киселина  преку исхрана.

  • Препорачани нивоа на внесување

Резервите  на фолати во телото се движат помеѓу 10-30 мг, од кои повеќето се чуваат во црниот дроб, додека преостанатата количина се складира во крвта и ткивата. Нормалните нивоа на фолати во крвта се движат од 5–5 ng / ml. Главната форма на фолати во крвта се нарекува 5-метилтетрахидрофолат .

Се смета дека синтетичката фолна киселина има 100% апсорпција кога се консумира на празен стомак, додека за фолна киселина што се наоѓа во збогатена храна се смета дека има само 85% апсорпција. Фолатот што се појавува во природно ниво има многу помала апсорпција од околу 50%.

Кога се зема во форма на додаток, 5-метилтетрахидрофолат ја има истата – ако не и малку поголема  биорасположивост од додатоците на фолна киселина .

На возрасните им требаат околу 400 mcg DFE фолати дневно за да ги надополнат дневните загуби на фолати. Бремените жени и жените кои дојат имаат зголемена потреба од фолати и треба да внесат 600 mcg и 500 mcg DFE фолати дневно.

  • Предности и употреба

И фолна киселина и фолати најчесто се користат во дополнителна форма од различни причини.

Иако додатоците на фолна киселина и фолати обично се користат за лекување на исти состојби, тие имаат различни ефекти во телото и, според тоа, можат да влијаат на здравјето на различни начини.

Најчестите придобивки и употреби на додатоци на фолна киселина и фолати:

Спречување на дефекти при раѓање и компликации во бременоста,

Третман на недостаток на фолати,

Промоција на здравјето на мозокот,

Дополнителен третман на нарушувања во менталното здравје,

Намалување на факторите на ризик од срцеви заболувања,

  • Други потенцијални придобивки

Додатокот на фолна киселина е исто така поврзано со следниве придобивки:

Дијабетес

Додатоците на база на фолати можат да помогнат во подобрувањето на контролата на шеќерот во крвта, да се намали отпорноста на инсулин и да се подобри кардиоваскуларната функција кај оние со дијабетес. Овие додатоци исто така можат да помогнат во намалување на дијабетичните компликации, вклучително и невропатија .

Плодност

Поголем внес на дополнителна фолна киселина (повеќе од 800 mcg на ден) е поврзана со сигурна плодност и здрав плод. Соодветната доза фолна киселина е исто така неопходна за квалитетот на јајце клетката, имплантацијата и созревањето.

Воспаление

Докажано е дека додатоците на фолна киселина и фолати ги намалуваат воспалителните маркери, вклучувајќи Ц-реактивен протеин (ЦРП), кај различни популации, вклучувајќи жени со синдром на полицистични јајници (ПЦОС) и деца со епилепсија

Намалување на несаканите ефекти на лековите

Додатоците на база на фолати можат да помогнат во намалување на појавата на несакани ефекти поврзани со употребата на одредени лекови, вклучувајќи метотрексат, имуносупресивен лек кој се користи за лекување на ревматоиден артритис, псоријаза и одредени видови на рак .

Болест на бубрезите

 Поради нарушена функција на бубрезите, хиперхомоцистеинемија се јавува кај над 80% од луѓето со хронично заболување на бубрезите. Додавањето со фолна киселина може да помогне во намалување на нивото на хомоцистеин и ризикот од срцеви заболувања кај оваа популација.

Оваа листа не е исцрпна и има многу други причини зошто луѓето користат додатоци на база на фолати.

Генетски полиморфизми кои влијаат на статусот на фолати

Фолна киселина за бременост и многу други.

  • Несакани ефекти и мерки на претпазливост

Неметаболизирана фолна киселина и зголемен ризик од аутизам и неврокогнитивен развој ,

Голем внес на фолна киселина може да прикрие недостаток на Б12.

INDIVIA ImmunUP содржи 100 мг  Фолна киселина Б9.

Фолната киселина дава драгоцена поддршка за време на настинка и помага во оддржувањето на нормалното функционирање на имунолошкиот систем. Исто така помага во намалување на заморот кој секојдневно го чувствуваме.

 INDIVIA ImmunUP секогаш ќе биде на ваша страна како патентирана одбрана формула за вашето здравје и како врвен квалитет во кој ќе имате беспрекорна доверба.

INDIVIA ImmunUP  – Квалитетот е наш приоритет