Крил маслото има моќен антиоксиданс, прочитајте повеќе за тоа

Крил маслото има моќен антиоксиданс

Астаксантинот – е најмоќниот природен дел на  антиоксидантно масло од крил што го содржи и што прави разлика кон сите други масла!

  • Астаксантин – најмоќниот природен антиоксиданс

Астаксантинот е еден од најмоќните антиоксиданти ! Има посилно биоактивно дејство од добро познатиот витамин Ц, лутеин, β-каротин и витамин Е. Благодарение на силното антиоксидативно дејство, има антиинфламаторно, но и антиканцерогено и антидијабетично дејство!

За разлика од рибиното масло, маслото од крил содржи астаксантин.

Интересно е што астаксантинот ги игра следниве улоги во животот на малиот крил рак:

  • го штити од УВ зрачење
  • го подобрува неговиот имунитет
  • го зголемува неговиот репродуктивен капацитет
  • обезбедува  максимална заштита на стресот
  • нуди антиоксидативна заштита и заштита од макромолекули

Сите овие улоги на астаксантин се исто така ефикасни кај деца и возрасни!

Крил маслото содржи многу моќен антиоксиданс наречен астаксантин. Антиоксидансите ги штитат вашите клетки од оштетување на слободните радикали. Слободните радикали се формираат кога вашето тело го оксидира воздухот што го дишете, ја разложува храната или се соочува со опасности од животната средина, како чад и зрачење. Типично, антиоксидансите се борат само со еден слободен радикал истовремено. Но, астаксантинот може да биде во состојба да се справи со повеќе слободни радикали истовремено.

  • Моќта на криловото масло како извор на челично здравје!

Пазарот на крилово масло е во движење благодарение на иновациите, новите формати на испорака и науката. Освен возбудливиот раст и иднината на здравата категорија, важно е навистина да се разбере составот на масло од крил и како се разликува од другите опции на Омега-3.

Кои хранливи материи ги има маслото од крил? Маслото од крил има моќна комбинација на хранливи материи кои помагаат во промовирање на разни здравствени аспекти, што го прави супериорен избор за оние кои бараат ефикасна опција омега-3.

Не сите омега-3 се создадени еднакви. Всушност, постојат важни разлики помеѓу изворите и начинот на кој тие се доставуваат во организмот. Крил маслото обезбедува EPA и DHA главно во форма на фосфолипиди, составен дел на клетките на телото и клеточните мембрани. Бидејќи фосфолипидите се структурно различни од омега-3 триглицеридите (кои се наоѓаат во маслата од риби и алги), разликата диктира како ЕПА и ДХА влегуваат во организмот.

Омега-3  маслото од крил се носи директно во крвта преку фосфолипидите, така што телото веднаш ги препознава и ги вметнува во клетките пред  да ги носи во ткивата и органите што им се најпотребни. Напротив, омега-3 маслата испорачани како триглицериди мора да се преработат во црниот дроб пред да бидат земени од клетките и да се користат од телото.

Маслото од крил ја добива својата длабока црвена боја од антиоксидансот каротеноид кој се наоѓа во астаксантинот, но што е уште поважно, има дополнителни здравствени придобивки. Астаксантинот има антиинфламаторни својства со можност да ја преминат крвно-мозочната бариера. Исто така, се поврзува со заштита на липидите и липопротеините со ниска густина (ЛДЛ) од оксидација и може да биде корисно за здравјето на срцето и крвните садови, бидејќи го зголемува „добриот“ ХДЛ-холестерол и го намалува нивото на триглицериди.

Понатаму, има потенцијал да ги неутрализира слободните радикали, нестабилните молекули кои можат да ги оштетат клетките и да го зголемат ризикот од болести поврзани со стареењето, рак и срцеви заболувања. Исто така, помага во одржување на омега-3 масните киселини природно свежи и стабилни, со што се елиминира потребата за дополнителни стабилизатори.

  • Холин

Како и астаксантинот, холинот е клучна компонента на маслото од крил и е од суштинско значење за организмот за многу работи како што се структурата на клетките, функцијата и сигнализацијата. И, како омега-3 масните киселини, холинот придонесува за кардиоваскуларното, когнитивното здравје и црниот дроб. Холинот е органско соединение растворливо во вода, не е ниту витамин ниту минерал, туку често се групира со комплексот витамини Б поради неговите слични својства и функции. И иако мали количини на холин може да се направат во црниот дроб, мнозинството треба да доаѓаат од нашата исхрана. Постојат докази кои сугерираат дека холинот се покажал  позитивно на функцијата на мозокот, како и дека го намалува ризикот од рак на дојка.

Како што можете да видите, маслото од крил е исклучително уникатна опција на  омега-3 која поседува важни хранливи состојки за целокупното здравје и благосостојба.

INDIVIA Krill Oil KID  е широко достапен и може да се купи дирекно со нарачување од нашата страна со бесплатна достава до дома или во повеќето добро снабдени аптеки низ цела Македонија. Овој производ содржи меченца кои имаат овошен пријатен вкус и се типично помали од оние додатоци на рибино масло кои имаат веројатност за подригнување и вкус на риба, што децата често го одбиваат да ги конзумираат.

INDIVIA Krill Oil KID е 100 % природен производ, со природен засладувач ксилитол, со природна боја, овошен вкус и GMO free

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Можеби исто така ќе ви се допадне