Важни бенефити на минералите кои ги содржи ImmunUP

Минералите им помагаат на нашите тела да се развиваат и да функционираат беспрекорно. Тие се неопходни за добро здравје по кое сите тежнееме.  Многу ретко се зборува за  минералите кои ни се потребни  и за нивната моќ во човечкото тело, како и за информациите како да бидеме сигурни дека имаме доволно минерали кои  ни се потребни.

Минералите се важни за вашето тело да остане здраво. Вашето тело користи минерали за многу различни работни структури, вклучително и одржување на коските, мускулите, срцето и мозокот како што треба. Минералите се исто така важни за создавање на ензими и хормони.

Постојат два вида на минерали: макроминерали и минерали во трагови. Потребни ви се поголеми количини на макроминерали. Тие вклучуваат калциум, фосфор, магнезиум, натриум, калиум, хлорид и сулфур. Потребни ви се само мали количини минерали во трагови. Тие вклучуваат железо, манган, бакар, јод, цинк, кобалт, флуор и селен.

Повеќето луѓе ја добиваат количината на минерали што им се потребни со исхрана од  широк спектар на храна. Во некои случаи, вашиот лекар може да препорача минерален додаток. Луѓето кои имаат одредени здравствени проблеми или земаат некои лекови можеби ќе треба да земат помалку од еден минерал. На пример, луѓето со хронично заболување на бубрезите треба да ја ограничат храната богата со калиум.

Витамините и минералите се два од главните типови на хранливи материи кои на вашето тело му требаат за да преживее и да остане здраво.

Витамините му помагаат на вашето тело да расте и да работи како што треба. Постојат 13 видови на витамини – витамини А, Ц, Д, Е, К и витамини од групата Б (тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенска киселина, биотин, Б6, Б12 и фолати).

Минералите исто така помагаат во правилно функционирање на вашето тело. Некои минерали, како јод и флуор, се потребни само во многу мали количини. Други, како што се калциум, магнезиум и калиум, се потребни во поголеми количини. Како и кај витамините, ако јадете разновидна храна, веројатно ќе добиете доволно минерали.

INDIVIA ImmunUP ви приготви неколку факти за минералите кои ги содржи и кои ви се неопходни за вашето здравје. Погледнете ги:

1.Сè што треба да знаете за железото

Железото е минерал од витално значење за правилната функција на хемоглобинот, протеин потребен за транспорт на кислород во крвта.  Железото исто така има улога во разни други важни процеси во организмот.

Недостаток на железо во крвта може да доведе до низа сериозни здравствени проблеми, вклучувајќи анемија од дефицит на железо. Околу 10 милиони луѓе само во Европа имаат ниско ниво на железо, а приближно 5 милиони од нив биле дијагностицирани со анемија од дефицит на железо.

Оваа одлика на Центарот за знаење МНТ е дел од збирката статии за здравствените придобивки на популарните витамини и минерали. Овозможува детален преглед на препорачаниот внес  на железо, неговите можни здравствени придобивки, храна богата со железо и сите потенцијални здравствени ризици од консумирање премногу железо.

 • Брзи факти за железото

Препорачаната дневна доза варира помеѓу возраста, но жените кои се бремени имаат  најмногу потреба од поголема доза на железо.

Железото промовира здрава бременост, зголемена енергија и подобри атлетски перформанси. Недостаток на железо е најчест кај спортистите.

Конзервирани школки, збогатени житни култури и бел грав се најдобрите извори на диетално железо.

Премногу железо може да го зголеми ризикот од рак на црниот дроб и дијабетес.

Додатоците на железо можат да бидат корисни кога на луѓето им е тешко да внесат доволно железо само преку диететски мерки, како на пример во диета од растителна основа. Подобро е да се обидете да консумирате доволно само во исхраната со отстранување или намалување на факторите што можат да ја попречат апсорпцијата на железото и консумирање храна богата со железо.

Тоа е затоа што многу храна богата со железо, исто така, содржи низа други корисни хранливи состојки кои работат заедно за да го поддржат целокупното здравје.

Недоволно железо во исхраната може да влијае на ефикасноста од која телото користи енергија. Железото носи кислород  до мускулите и мозокот и е клучно за менталните и физичките перформанси. Ниските нивоа на железо може да резултираат во недостаток на фокус, зголемена раздразливост и намалување на издржливоста.

2. Сè што треба да знаете за цинк

Цинкот е хранлива материја која игра многу витални улоги во вашето тело.

Бидејќи вашето тело природно не произведува цинк, мора да го добиете преку храна или додатоци.

Ќе се потрудиме да ви објасниме сè што треба да знаете за цинкот, вклучувајќи ги неговите функции, здравствени придобивки, препораки за дозирање и потенцијални несакани ефекти.

Што е цинк?

Цинкот се смета за основна хранлива материја, што значи дека вашето тело не може да го произведува или складира.

Цинкот е потребен за бројни процеси во вашето тело, вклучително и :

 • Изразување на гените
 • Ензимски реакции
 • Имунолошка функција
 • Синтеза на протеини
 • Синтеза на ДНК
 • Заздравување на раните
 • Раст и развој

Цинкот природно се наоѓа во широк спектар на храна и од растително и од животинско потекло.

Храната што природно не го содржи овој минерал, како што се житарки за појадок, закуски и брашно , често е збогатена со синтетички форми на цинк.

Заради неговата улога во имунолошката функција, цинкот исто така се додава и во некои спрејови за нос, пастили и други природни третмани за настинка.

 • Улогата на цинкот во вашето тело

Цинкот е витален минерал што вашето тело го користи на безброј начини.

Всушност, цинкот е втор најзастапен минерал  во вашето тело – после железо – и е присутен во секоја клетка .

Цинкот е неопходен со  над 300 ензими кои помагаат во метаболизмот, варењето на храната, функцијата на нервите и многу други процеси . Покрај тоа, тој е клучен за развојот и функцијата на имуните клетки .

Овој минерал е исто така основен за здравјето на кожата, синтезата на ДНК и производството на протеини . Растот и развојот на телото се потпира на цинк поради неговата улога во растот и поделбата на клетките .

Цинкот е потребен и за вашите сетила за вкус и мирис. Бидејќи еден од ензимите клучни за правилен вкус и мирис зависи од оваа хранлива материја, недостаток на цинк може да ја намали способноста за вкус или мирис .

Го зголемува вашиот имунолошки систем, и цинкот помага да се одржи силниот имунолошки систем.

Бидејќи е неопходен за функцијата на имуните клетки и клеточната сигнализација, недостаток на цинк може да доведе до ослабен имунолошки одговор.

Додатоците на цинк ги стимулираат особено имуните клетки и го намалуваат оксидативниот стрес.

Истражувачки студии од повеќе експерти покажале дека 80-92 мг на ден цинк може да ја намали должината на обичната настинка до 33% . Додатоците на цинк значително го намалуваат ризикот од инфекции и промовираат имунолошки одговор кај постарите возрасни лица .

 • Симптоми на недостаток

Иако тежок недостаток на цинк е редок, може да се појави кај луѓе со ретки генетски мутации, доенчиња чии мајки немаат доволно цинк, лица со зависности од алкохол и секој што прима одредени лекови кои го потиснуваат имунитетот.

Симптомите на сериозен недостаток на цинк вклучуваат нарушен раст и развој, одложена сексуална зрелост, осип на кожата, хронична дијареја, нарушено заздравување на раните и проблеми во однесувањето .

Поблаги форми на недостаток на цинк се почести, особено кај децата во земјите каде храната често нема важни хранливи материи.

Се проценува дека околу 2 милијарди луѓе ширум светот имаат недостаток на цинк поради несоодветен внес на храна.

Бидејќи недостатокот на цинк го нарушува вашиот имунолошки систем – зголемувајќи ги шансите за инфекција – се смета дека недостаток на цинк предизвикува над 450.000 смртни случаи кај деца под  5 години секоја година

Оние кои се изложени на ризик од недостаток на цинк вклучуваат :

 • Луѓето со гастроинтестинални заболувања како Кронова болест
 • Вегетаријанци и вегани
 • Бремени жени и доилки
 • Постари доенчиња кои се исклучиво доени
 • Луѓе со српеста анемија
 • Луѓе кои се неухранети, вклучително и оние со анорексија или булимија
 • Луѓе со хронично заболување на бубрезите
 • Оние кои злоупотребуваат алкохол

Симптомите на благ недостаток на цинк вклучуваат дијареја, намален имунитет, проретчена коса, намален апетит, нарушувања на расположението, сува кожа, проблеми со плодноста и нарушено заздравување на раните .

Недостаток на цинк е тешко да се открие со употреба на лабораториски тестови поради строгата контрола на вашето тело над нивото на цинк. Така, сè уште може да имате недостаток дури и ако тестовите покажуваат нормално ниво.

Лекарите сметаат и други фактори на ризик – како што се слаб внес на храна и генетика – заедно со резултатите од крвта при утврдување дали ви требаат додатоци.

Во крајна линија Цинкот е потребен за синтеза на ДНК, имунолошка функција, метаболизам и раст.

Може да го намали воспалението и ризикот од некои болести поврзани со стареењето.

Бидејќи додатоците на цинк во високи дози може да доведат до опасни несакани ефекти, важно е да се држите до препораките и да земате додатоци само кога е потребно.

3. Селен – Улогата на селенот кон вашето здравје

Селенот е неопходен минерал кој е важен за многу телесни процеси, вклучително и за когнитивна функција, здрав имунолошки систем и плодност и кај мажите и кај жените.

Придонесува за метаболизам на тироидниот хормон и синтеза на ДНК и помага за заштита од оксидативно оштетување и инфекција.Селенот  е присутен  во човечкото ткиво, претежно во скелетните мускули.

Хранливите  извори се разновидни но и ретки за нашиот пазар. Тие вклучуваат бразилски ореви, морски плодови и месо.

Количината на селен во храната често зависи од концентрацијата на селен во почвата и водата каде што земјоделците  ја одгледувале храната.

Еве неколку клучни точки за селенот:

Селенот е минерал кој игра улога во многу телесни функции.

Бразилските ореви, риби, кафеав ориз и јајца се добри извори на селен.

Селенот може да помогне во спречување на кардиоваскуларни болести, проблеми со тироидната жлезда, когнитивен пад, што значи нарушувања поврзани со размислување, рак , астма и други.

Кардиоваскуларни болести:  Селенопротеините можат да штитат од кардиоваскуларни заболувања, бидејќи тие спречуваат оксидативна модификација на липидите или мастите во организмот. Ова го намалува воспалението и спречува таложење на тромбоцити.

Сепак, клиничките докази не ја поддржуваат употребата на додатоци на селен за оваа намена.

Когнитивен пад:  Антиоксидативната активност на селенот може да помогне во намалување на ризикот од когнитивно или ментално опаѓање, како што стареат луѓето.

Нарушувања на тироидната жлезда: Селенот има важна улога во производството и метаболизмот на тироидниот хормон.

Рак: Улогата што ја игра селенот во поправка на ДНК и други функции може да значи дека може да помогне во спречување на рак. Сепак, студиите на експертите се со  мешани резултати.

Администрацијата за храна и лекови на САД (ФДА) во 2003 година изјавила: „Некои научни докази сугерираат дека потрошувачката на селен може да го намали ризикот од одредени форми на рак“.

Препорачаната Дневна вредност (ДВ) или дневна доза, за селен е 55 микрограми (мкг) на ден за возрасни. За време на бременоста, жената треба да консумира 60 мкг, а жените кои дојат треба да консумираат 70 мкг на ден.

4. Бакарот и вашето здравје

Кога го слушнете зборот бакар, можеби од  старт би помислиле дека бакарот е нешто поврзано со жици и електроника, но исто така е важен минерал што го внесувате во вашето тело кога јадете некои видови морска храна, ореви, зеленчук, овошје и друга храна, и кој толку ви е потребен  за раст и за целокупно здравје.

Бакарот има удел во многу органи и системи на вашето тело. Тој ви помага за:

 • црвените крвни клетки
 • нервните клетки
 • Поддршка за  вашиот имунолошки систем
 • Формирање колаген, протеин кој помага во составувањето на вашите коски и ткива
 • Заштита на клетките од оштетување
 • Го апсорбира непотребното  железо во вашето тело
 • Го претвора шеќерот во енергија

Бидејќи бакарот има улога во овие важни задачи во организмот, тој може да помогне и во одредени состојби, како што се:

 • Анемија (низок број на црвени крвни клетки)
 • Остеопороза ( најчесто кај жени)

Ретко се случува да имате сериозен недостаток на бакар во вашето тело, но некои знаци дека можеби ќе ви треба повеќе бакар  се:

 • Анемија
 • Ниска телесна температура
 • Скршени коски и губење на коските
 • Низок број на бели крвни клетки
 • Неправилно чукање на срцето
 • Бледа кожа
 • Проблеми со тироидната жлезда

Извори на бакар

Голем избор на храна содржи бакар. Консумирањето таква храна ќе ви помогне да ги задоволите вашите дневни потреби.  Бакарот го има во:

 • Морска храна (остриги, јастог, лигњи, школки)
 • Органско месо (кравји црн дроб, бубрези или срце)
 • Ореви (индиски ореви, филери, бадеми, ф’стаци, кикирики)
 • Грав (леќа, соја)
 • Полуслатко чоколадо или какао
 • Збогатени житни култури
 • Овошје и зеленчук
 • Црн пипер

INDIVIA ImmunUP ги содржи четирите важни минерали во хелатна форма на аминокиселини – Железо, цинк, селен и бакар.

Активен состав на минералите:

 • Железо ( железо бислигнинат Др. Паул Ломан – железо бисглигинат хелат) – 8,4 мг
 • Цинк ( цинкбисглицинат Др. Паул Ломан – цинк бисглицинат хелат) – 6,0 мг
 • Селен (натриум селен Др. Паул Ломан) –  33мг
 • Бакар ( бакар бисглицинат Др. Паул Ломан – бакар бисглицинат хелат) – 600 мг

ImmunUP е внимателно одбрана комбинација за поддршка на имунолошкиот систем.

Норвешка патентирана формула на Македонскиот пазар.

INDIVIA ImmunUP  – Квалитетот е наш приоритет

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Можеби исто така ќе ви се допадне