Најважните 10 причини зошто на вашите деца им е потребен Омега-3!

Највкусната солуција за детското здравје, раст и развој го нуди INDIVIA Криловото масло за деца со природна фосфолипидна Омега 3 и додаток на витамините А, Д3,Ц и Е многу важни за здравиот детски развој и силен имунитет, во комбинација на природни овошни вкусови.

INDIVIA Krill Oil KID ви приготви 10 најважни причини зошто на вашите деца им е потребен Омега 3 при низа испитувања на врвни експерти во неколку Универзитети ширум светот, погледнете ги:

1. Омега-3 е потребен за раст на мозокот

Мозокот расте со најголема стапка од самото раѓање до околу втората години од животот, иако развојот продолжува во текот на детството и адолесценцијата. Над 60% од мозокот е составен од маснотии и Омега-3 масната киселина DHA (докозахексаенонска киселина),  која сочинува околу 10-15% . DHA е неопходна за развој на сензорните, перцептивни, когнитивни и моторни нервни системи за време на порастот на мозокот. Се смета дека делови од мозокот богати со DHA се одговорни за активности како што се планирање, решавање на проблеми и фокусирано внимание.

2. Омега-3 масната киселина DHA ја поддржува функцијата на мозокот

Особено DHA  е препознаена како неопходна  за нормална функција на мозокот. Таа помага да се подобри флуидноста на мембраната, што значи дека нервните импулси или пораките се пренесуваат поефикасно. Кај животните, ниска  мозочна DHA резултира со промени во однесувањето и е поврзана со проблеми со дресирањето и недостаток на меморија. Кај луѓето, студиите покажуваат дека DHA поддржува нормален коефициент на интелигенција и ги зачувува учењето и меморијата.

3. Омега-3 може да ги подобри вештините за читање и математика

Истражувачите од Универзитетот во Оксфорд проучувале деца на кои им се давале 600 мг омега-3 дневно околу 4 месеци. Резултатите од оваа студија, наречена студија ДОЛАБ, покажаа дека околу 20%  од децата имале проблем со писменоста, па одлучиле да им го зголемат материјалот за читање, па  за 3 недели  имало напредок за  10% од децата. Иако е потребно повеќе истражување за да се потврдат или исклучат овие наоди, резултатите покажуваат дека омега-3 може да биде особено корисен за оние деца со најсиромашни вештини за читање, кои имаат слаби перформанси.

Во друга студија во Брадфорд, каде на учениците им се даваше омега-3 рибино масло на дневно ниво, ова резултираше во 81% од учениците да покажат подобрување на читањето, 67% во пишувањето и 74% во математиката.

4. Омега-3 може да го подобри сонот на децата

Повеќето родители  бараат начин да им го подобрат сонот на своите деца! Студијата ДОЛАБ исто така истражуваше дали додатокот на омега-3 може да има корисен ефект врз сонот. Резултатите покажаа дека слабиот сон е значително поврзан со пониски нивоа на DHA во крвта, и дека додатоците на DHA доведоа до намалување на бројот на ноќни нарушувања, како и 58 минути повеќе спиење во текот на ноќта во просек!

5. Омега-3 за депресија кај деца

Постојат неколку студии кои ја демонстрираат ефективноста на омега-3 за депресија кај возрасни, но депресијата кај децата исто така станува сè почеста. Контролирана, двојно (таканаречена слепа) пилот-студија во Израел ги разгледа ефектите на омега-3  додаток кај деца на возраст од 6-12 години со голема депресија. Резултатите беа фантастични, со тоа што поголемиот дел од децата кои земаа додаток на омега-3 имаат 50% помалку симптоми на крајот од испитувањето и неколку деца оделе во целосна ремисија. Се верува дека омега-3 масните киселини го подобруваат протокот на крв во мозокот, за кој се смета дека е намален кај оние дечиња со знаци на депресија.

6. Омега-3 за АДХД

Нарушување на дефицит на внимание / хиперактивност (АДХД) е вообичаено нарушување на невроразвојот. Стандардниот третман со стимуланси може да има сериозни несакани ефекти и нетолеранција и затоа побарувачката за алтернативен третман е голема. Истражувањата покажаа дека во крвта на пациентите со АДХД се наоѓаат пониски нивоа на омега-3 во споредба со оние без АДХД.

Има многу студии за ефектите на омега-3 врз АДХД, но резултатите не се во согласност. Една статија прегледа низа студии извршени помеѓу 2000 и 2019 година и откри дека иако резултатите понекогаш биле неконзистентни, во целина, покажале дека постојат докази дека внесувањето омега-3 може да им корист на оние со АДХД.

7. Омега-3 го подобрува учењето и однесувањето во нарушувањето на координацијата на развојот

Студијата Оксфорд-Дурам беше возбудлива студија која ги разгледа ефектите на додатоците на омега-3 врз деца со нарушувања на развојната координација (ДЦД). На крајот од испитувањето, резултатите покажаа дека има значително подобрување во читањето, правописот и однесувањето кај оние кои земале додатоци на омега-3, а експертите  заклучија дека омега-3 е безбедна и ефикасна опција за третман на деца со нарушување на развојната координација.

Closeup photo of doctor holding omega 3 capsule in hand

8. Раната изложеност на омега-3 може да ги намали алергиите кај децата

Неодамнешна статија од 2018 година објави дека јадењето со додаток на мрсна риба или рибино масло во бременоста може да биде стратегија за спречување на алергиско заболување кај новороденчињата и децата, додека студија спроведена кај доенчиња од раѓање до 6 месеци открила дека омега-3 била во можност да ги модифицира маркерите на имунитет и потенцијално можеле да бидат заштитени од алергии.

Експертите укажуваат на  значително намалена инциденца на постојано отежнато дишење или астма на возраст од 3-5 години кај деца чии мајки земале рибино масло за време на бременоста.

Сето ова укажува на тоа дека консумирањето на омега-3 за време на бременоста од страна на мајките или внесувањето на омега-3 кај доенчињата може да помогне да се намали инциденцата на алергиски болести, вклучително и астма.

9. Омега-3 може да ја намали инциденцата на респираторни заболувања и дијареја кај доенчиња

Омега-3 масните киселини можат да имаат корисен ефект врз имунитетниот систем, како што беше дискутирано погоре, и ова може да помогне да се намали фреквенцијата на вообичаени болести на новороденчињата. Една студија ја разгледала инциденцата на респираторни заболувања (како што се бронхитис, бронхиолитис, кашлица, пнеумонија) и дијареја кај доенчиња кои се хранат со формула дополнета со омега-3 масна киселина DHA, наспроти новороденчиња кои се хранат со формула без додадена DHA. Резултатите откриле дека бројот на епизоди на респираторни заболувања и дијареја во првите 12 месеци од животот е значително намален кај доенчињата кои се хранат со формулата збогатена со DHA.

10. Омега-3 може да ја намали инсулинската резистенција кај подебелите деца Во студија спроведена кај покрупни деца и адолесценти, откриено е дека додатоците на омега-3 масни киселини можат значително да ги намалат концентрациите на гликоза (шеќер во крвта) и инсулин (хормонот кој го спречува нивото на шеќер во крвта да стане превисоко), како и намалување на концентрацијата на триглицеридите – триглицеридите се главните компоненти на телесните масти. Овие резултати сугерираат дека омега-3 може да биде многу корисен како супортивна терапија за подебели деца и адолесценти со инсулинска резистенција.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Можеби исто така ќе ви се допадне